מכוניות חשמליות: יתרונות, חסרונות ועתיד השוק בישראל

מכוניות חשמליות נחשבות הדור הבא של הרכבים בעולם כולו, ואחרי הפריצה הגדולה לשוק אפשר לראות כמות מרשימה של הרכבים האלו על הכביש. האם מדובר באמת בפתרון מושלם שייתר את השימוש בבנזין, או שאין מה למהר לקפוץ על הטרנד? בואו נדבר על היתרונות והחסרונות של רכבים חשמליים, ואיך המגמה של שימוש ברכבים כאלו נראית היום בישראל ובעולם.

צמיחת שוק המכוניות החשמליות בארץ

שוק המכוניות החשמליות בישראל נמצא בצמיחה מתמדת בשנים האחרונות. יותר ויותר ישראלים בוחרים לעבור למכוניות חשמליות מסיבות שונות כגון חיסכון בעלויות דלק, הפחתת זיהום האוויר ומודעות סביבתית רבה יותר. על פי נתוני משרד התחבורה, בסוף שנת 2022 היו על הכביש בישראל יותר מ-50,000 מכוניות חשמליות, עלייה של פי 5 בהשוואה למספר המכוניות החשמליות שהיו בישראל בסוף 2020. למרות הצמיחה המהירה, המכוניות החשמליות הן עדיין רק כ-2% מסך כלי הרכב הפרטיים בישראל, ככה שיש עוד פוטנציאל רב לצמיחה בשנים הקרובות.

האטה בשיעור החדירה של מכוניות חשמליות בעולם

אפילו ששוק המכוניות החשמליות נמצא במגמת צמיחה עולמית, קצב הצמיחה האט מעט בשנה האחרונה. הסיבות לכך הן מגוונות – מחסור עולמי בחומרי גלם כמו ליתיום לייצור סוללות, עליית המחירים של חומרי גלם ורכיבים, בעיות בשרשרת האספקה ועוד. לפי דוח של סוכנות האנרגיה הבין לאומית (IEA), מכירות המכוניות החשמליות בעולם עלו ב-40% ב-2022 והגיעו ל-7.8 מיליון מכוניות. למרות הצמיחה המרשימה, שיעור החדירה לשוק של מכוניות חשמליות מכלל מכירות המכוניות בעולם עומד על כ-10% בלבד. ההערכות הן שבשנים הקרובות תימשך מגמת העלייה, אם כי בקצב מתון יותר מהשנים הקודמות.

אחד הגורמים הקריטיים להמשך צמיחת שוק המכוניות החשמליות הוא הקמת תשתיות טעינה רחבות. בלי תשתית נרחבת ונגישה של עמדות טעינה לרכבים חשמליים, יהיה קשה לשכנע נהגים רבים לעבור למכוניות האלו כי הם תלויים בפריסה שלהן מבחינת טווח הנסיעה של הרכב. הקמת עמדות טעינה מהירות בפריסה ארצית וגם עמדות טעינה ביתיות היא חשובה כדי לאפשר מעבר נרחב יותר לרכבים חשמליים.

מה צריך לבדוק לפני שקונים רכב חשמלי?

כשאתם באים לקנות מכונית חשמלית, חשוב להשוות בין מפרטי הרכב השונים כגון טווח נסיעה מקסימלי, הספק המנוע, ביצועים בתנאי נסיעה שונים, נפח תא המטען, אבזור בטיחות, אמצעי בידור ועוד. כמובן, גם המחיר הוא שיקול מרכזי בבחבירה של הרכב – מבין המכוניות הזולות יותר אפשר למצוא דגמים עם טווח נסיעה חשמלי של כ-250 עד 300 ק"מ במחיר שבין 130 עד 200 אלף ש"ח. מכוניות בינוניות עם טווח של 500-400 ק"מ הן לרוב בטווח מחירים של 220 עד 300 אלף ש"ח בממוצע. רכבי הפרימיום המפוארים עם טווח של יותר מ-500 ק"מ זמינות לרכישה במחיר גבוה בהרבה מהרכבים האחרים.

חשוב מאוד לבדוק את הזמינות של עמדות הטעינה המתאימות לדגם המכונית שבחרתם. חלק מהיצרנים מספקים מכשירי טעינה ביתיים ייעודיים למכונית ומציעים מינוי חינם או בתשלום לרשת עמדות טעינה ציבוריות. כדאי לבחון גם את עלויות הטעינה והתחזוקה של כל דגם, שכן יש הבדלים בצריכת החשמל ובעמידות הסוללות בין הדגמים השונים.

 

מכוניות חשמליות

 

היתרונות והחסרונות של מכוניות חשמליות

למכוניות חשמליות יש יתרונות רבים, אך גם כמה חסרונות שחשוב להכיר לפני שמחליטים לקנות. בואו נתחיל במה שטוב בהן:

  • אפס פליטת מזהמים מהרכב עצמו
  • העלות של טעינת החשמל ברכב נמוכה באופן ניכר בהשוואה לרכב בנזין או דיזל
  • עלויות תחזוקה נמוכות יותר הודות למנוע פשוט עם כמות קטנה יותר רכיבים (ובפרט כאלו המתחככים זה בזה)
  • חוויית נהיגה שקטה ונעימה יותר
  • ביצועי האצה מצוינים ברוב הדגמים הודות למומנט מיידי של המנוע החשמלי

ועכשיו נציין גם את מה שטוב פחות ברכבים החשמליים:

  • לרוב העלות של רכישת הרכב גבוהה יותר מרכב בנזין או דיזל מאותו הדגם
  • טווחי נסיעה מוגבלים יותר בהשוואה לרכבי בנזין או דיזל – אם אתם מתכננים לנסוע נסיעות ארוכות, יכול להיות שזאת תהיה בעיה שחוזרת על עצמה הרבה
  • זמני טעינה ארוכים (בייחוד בטעינה ביתית) בהשוואה למילוי מיכל דלק
  • תשתית הטעינה לא מפותחת מספיק ולא זמינה בכל מקום

עלויות הרכישה והתחזוקה של מכוניות חשמליות

מחירי הרכישה של מכוניות חשמליות עדיין גבוהים בממוצע ב-20%-40% מרכבי בנזין או דיזל מאותו דגם, אך הפער הולך ומצטמצם עם השנים. מנגד, עלויות התחזוקה והדלק נמוכות באופן ניכר, ככה שלטווח ארוך ההשקעה בדרך כלל משתלמת. למכונית חשמלית יש גם קצת פחות מ-20 חלקים נעים במנוע לעומת מאות חלקים במנוע בעירה, מה שמוזיל את עלויות הטיפולים והתיקונים לאורך זמן. בחישוב עלות כוללת של בעלות לאורך כמה שנים, מכונית חשמלית יכולה להיות זולה יותר מרכב בנזין או דיזל.

עתיד המכוניות החשמליות בארץ

על פי תחזיות של מומחים בתעשיית הרכב, שוק הרכב החשמלי בישראל צפוי להמשיך ולצמוח בשנים הקרובות. ההערכות הן כי תוך 5 שנים כ-15% מהמכוניות החדשות שיימכרו בישראל יהיו חשמליות, ותוך עשור מספרן עשוי להגיע ליותר מ-50% מסך המכירות. הצמיחה תגיע בעקבות ירידה במחירי הרכבים, שיפור ביצועי הסוללות והגדלת טווחי הנסיעה, התרחבות של תשתיות הטעינה והגברת המודעות לתועלות הסביבתיות והכלכליות של נהיגה ברכב חשמלי.

לסיכום

מכונית חשמלית יכולה להיות פתרון טוב למי שרוצה חוויית נהיגה משופרת תוך שמירה על הסביבה. המחיר ההתחלתי הוא לרוב גבוה יותר מרכב המופעל עם בנזין, אבל בטווח הארוך ההשקעה בדרך כלל משתלמת. עם זאת, עדיין יש לרכבים החשמליים כמה חסרונות ובהם הפריסה המוגבלת של עמדות טעינה, ולכן חשוב להביא בחשבון את היכולת שלכם להשתמש ברכב הזה ביחס לפריסה בעיר המגורים שלכם.

שאלות בנושא מכוניות חשמליות: יתרונות, חסרונות ועתיד השוק בישראל

מכוניות חשמליות

למידע נוסף על מכוניות חשמליות: יתרונות, חסרונות ועתיד השוק בישראל

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות