שיעור הגירושין הכולל בארץ בשנים האחרונות
בשנת 2020 עמד אחוז גירושין בישראל על כ-1.6 ל-1,000 איש, כלומר מתוך כל 1,000 איש באוכלוסייה, אדם אחד או שניים התגרשו במהלך השנה. זהו שיעור נמוך יחסית בהשוואה למדינות מערביות רבות, אך עדיין מהווה עלייה לעומת העשורים הקודמים. יש לציין כי הנתונים מתייחסים לכלל האוכלוסייה, אך קיימת שונות גדולה בין קבוצות ומגזרים שונים.
כאשר בוחנים את שיעורי הגירושין בחתך מגזרי, מתגלות תמונות שונות. במגזר היהודי הכללי, שיעור הגירושין הוא הגבוה ביותר ועומד על כ-2.2 ל-1,000 איש. לעומת זאת, במגזר הערבי השיעור נמוך משמעותית ועומד על כ-1.1 בלבד. במגזר החרדי, על אף השמרנות וההתנגדות העקרונית לגירושין, נרשם שיעור של כ-1.4 מתגרשים לכל 1,000 איש. הבדלים אלו נובעים ממורכבות חברתית ותרבותית ומושפעים מגורמים כמו רמת הדתיות, מסורות ונורמות.
ניתוח הגורמים המשפיעים על שיעורי הגירושין
נראה כי יש כמה גורמים עיקריים המשפיעים על אחוז גירושין בארץ בפרט ובעולם בכלל:
- גיל נישואין – ככל שהזוג צעיר יותר, כך עולה הסיכון לגירושין בהמשך הדרך.
- רמת השכלה – שיעורי הגירושין בקרב אקדמאים נמוכים יותר.
- מצב כלכלי – קשיים פיננסיים וחוסר יציבות תעסוקתית מגבירים חיכוך וסכסוכים.
- בגידות והתמכרויות – בעיות נפוצות הגורמות לפירוק התא המשפחתי.
הבנת ההשפעות וזיהוי סימני האזהרה מבעוד מועד, יכולים לסייע לזוגות למצוא פתרונות ודרכי התמודדות טרם יגיעו למבוי סתום. יחד עם זאת, כאשר אם אתם כבר אחרי השלב הזה ועומדים בפני גירושים בלית ברירה, מומלץ לא להתמודד זאת לבד – גישור וייעוץ של מתגרשים חכם מאפשרים לנהל את התהליך בצורה מיטבית והוגנת לשני הצדדים. צרו עימנו קשר עוד היום ונסייע לכם ככל יכולתנו.
מתגרשים חכם: "ככל שהעיר גדולה יותר כך נראה שאחוז הגירושין בה גבוה יותר"
מלבד ההבדלים בין המגזרים השונים, ניתן לראות גם פערים משמעותיים באחוז גירושין בישראל בין ערים ואזורים גיאוגרפיים בארץ. ככלל, אחוז הגירושין גבוה יותר במרכזי הערים הגדולות ובאזורים מבוססים, לעומת פריפריה וישובים קטנים. נתון זה מושפע, בין היתר, ממאפייני האוכלוסייה, רמת החיים והלחצים הכרוכים בחיי העיר.
ירושלים ותל אביב – ערי השיא בגירושין
הערים שבהן אחוז הגירושין בישראל הגבוה ביותר הן ירושלים ותל אביב. הסיבות לכך מגוונות וכוללות ריבוי אוכלוסין, קצב חיים מהיר, יוקר מחייה, מגוון דתי ועוד. אלה גם הערים הגדולות ביותר ולכן מובן שאחוז הגירושין שם יהיה גבוה יותר באופן יחסי לכמות האוכלוסייה הנבדקת.
מציאות זו מחייבת את הזוגות המתגרשים בערים הגדולות להתמודד עם אתגרים ייחודיים כמו מציאת דיור חלופי, חלוקת רכוש משמעותית יותר והסדרי ראייה מורכבים. שירותי הגישור המקצועיים כמו שלנו במתגרשים חכם, הופכים לחיוניים במיוחד עבור תושבי הערים, שכן הם מאפשרים לצלוח את ההליך ביעילות ולחסוך בהוצאות הגבוהות הכרוכות בכך.
בואו נבחן ערים נוספות בעלות נתוני גירושין בולטים. מלבד שתי הערים הגדולות, גם חיפה נחשבת לעיר בעלת אוכלוסייה גדולה במיוחד ועל כן היא במקום השלישי. את המקומות הרביעי, החמישי, השישי והשביעי תופסות אשדוד, ראשון לציון, פתח תקווה וחולון בהתאמה. חשוב לציין שגם בערים עם נתונים נמוכים יותר, המספרים המוחלטים של זוגות המתגרשים מדי שנה הם עצומים. מכאן החשיבות שבהנגשת מידע וכלים שיסייעו למתגרשים בכל עיר ויישוב להתמודד נכון עם התהליך הלא פשוט הזה.
מגמות ושינויים בשיעורי הגירושין בעשור האחרון
בחינת נתוני הגירושין לאורך השנים חושפת תמונה דינמית של עליות ומורדות. בעוד שבעבר שיעורי הגירושין היו נמוכים יחסית, בעשורים האחרונים חלה עלייה הדרגתית במספר הזוגות המחליטים להפריד את דרכם. נתון מעודד עולה מהשנים האחרונות שבין 2020 לבין 2024 – נראה שחלה האטה מסוימת בקצב גידול מקרי הגירושין. למרות המגמה ארוכת הטווח של עלייה בשיעורי הגירושין עד לשנת 2020, נתוני השנים האחרונות מספקים אור בקצה המנהרה. לא ניתן לומר בדיוק בכמה ירדו אחוזי הגירושים בארץ משנת 2020 ועד לראשית 2025 כיוון שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא אספה עדיין מספיק נתונים. בכל אופן, עצם הירידה המסתמנת, גם אין אינה מוחלטת עדיין – מבורכת. יחד עם זאת, גם בתרחיש האופטימי, עדיין מדובר במספרים גדולים של מתגרשים מדי שנה, שזקוקים לליווי וסיוע מתאים. בפורטל מתגרשים חכם אנחנו פועלים כדי לתת מענה הולם לצורך הזה.
השינויים במגמות הגירושין מעוררים עניין ומחייבים ניתוח של הגורמים שהובילו לכך:
- עלייה בגיל הנישואין הממוצע מקטינה את שיעורי הגירושין.
- שיפור ברמת החיים והביטחון הכלכלי תורם ליציבות המשפחה.
- שינויים בדפוסי ההשכלה והקריירה, בייחוד בקרב נשים, משפיעים על הציפיות מנישואין.
- מודעות גוברת לחשיבות הזוגיות, לתקשורת שקופה, שימוש בייעוץ ובטיפול מונע גירושין.
מובן שלכל מקרה ייחודיות משלו, וכל זוג שמחליט להתגרש עובר תהליך אישי ולא פשוט. עם זאת, הבנה של המגמות הרחבות יותר יכולה לספק פרספקטיבה מעניינת ולשפוך אור על התופעה החברתית של הגירושין בישראל.
מחשבה לפני סיום
גם לאחר שסייענו לאלפי זוגות בתיקי גירושין ונחשפו לסיפורים שונים ומגוונים של מקרי פרידה, עדיין לא הצלחנו לענות על השאלה האם ילדים הם גורם מרחיק או מקרב. כלומר, עולה התהייה האם הימצאות של ילדים באמצע הקשר הזוגי גורם לשני בני הזוג להרגיש מחוייבים יותר לתא המשפחתי ולהימנע מגירושין בכל מחיר, או שמא ילדים הם גורם מלחיץ שמכביד עוד יותר על מערכת היחסים ומביא אותה לפירוק באחוז גבוה יותר.
לסיכום
ניתוח של אחוז גירושין בישראל לאורך השנים מגלה מציאות מורכבת ודינמית. מצד אחד, מספר הזוגות שבוחרים להתגרש הוא גבוה למדי ומציב אתגר חברתי משמעותי. מצד שני, בשנים האחרונות ניכרת ירידה מסוימת במגמת העלייה רבת השנים למרות החוסר בנתונים עדניים מדויקים. מכל מקום, חשוב להמשיך לעקוב אחר הנתונים ולהציע פתרונות יעילים לזוגות שמחליטים לפרק את הקשר הזוגי. רק כך נוכל להבטיח שאף אחד לא יישאר לבד בתהליך המאתגר הזה. כאמור, אתם מוזמנים לפנות אלינו במתגרשים חכם לקבלת סיוע משפטי בענייני משפחה וגירושין אם זו הדרך שבחרתם.
נושא הגירושין בישראל מעסיק רבים, הן בהיבט האישי והמשפחתי והן ברמה החברתית והלאומית. ניתוח הנתונים הסטטיסטיים לאורך השנים יכול לספק תובנות חשובות על מצב הגירושין במדינה, המגמות המסתמנות והתחזיות לעתיד. בעבודתנו כעורכי דין במתגרשים חכם, יש תחושה שאחוז גירושין בישראל רק עולה ועולה בכל שנה. האם זה באמת כך? בואו נבחן זאת יחד תוך השוואה בין מגזרים ואזורים שונים, ניתוח הגורמים המשפיעים וצפי להתפתחויות עתידיות.