ישראלים רבים אוהבים לצאת עם רכבם הפרטי לטיולים ברחבי הארץ ולגלות מקומות חדשים ומעניינים. עם זאת, לא מעט אנשים סובלים ממצבים רפואיים כאלה ואחרים, שחלקם עלולים אף לגרום למגבלות מסוימות שגורעות מהחוויה. דוגמה מצוינת למצב רפואי כזה היא הליקובקטר פילורי – חיידק שמצוי במערכת העיכול שלנו ושעלול לגרום לכיבים, לכאבי בטן, לבחילות ולשלשולים. במה מדובר, כיצד אפשר לאבחן את הימצאותו של החיידק ואיך תוכלו לטפל בו על הצד הטוב ביותר? כל הפרטים במאמר שלפניכם.
הליקובקטר פילורי – מה זה?
חיידק ההליקובקטר הוא למעשה אחד מסוגי החיידקים שנמצאים בקיבה שלנו באופן טבעי גם במצב תקין. אולם, החיידק הזה עלול לעורר בעיות כאשר הוא מתרבה ונוכחותו במערכת העיכול הופכת לגבוהה מהנורמה. כמות גדולה מדי של חיידק הליקובקטר במערכת העיכול יכולה להוביל לבעיות שונות במערכת העיכול, לרבות כיבים, דלקות בתאי הרירים בקיבה, ובמקרים של סיבוכים קיצוניים (ונדירים למדי) הוא אף יכול לגרום לסרטן. סימפטומים אפשריים של נוכחותו של החיידק הזה במערכת העיכול הם בחילות והקאות, כאבי בטן חריפים, ריח רע מהפה, תחושת נפיחות כללית וצרבות. עם זאת, חשוב לציין כי בחלק מהמקרים אנשים נשאים של חיידק זה אינם מודעים כלל לקיומו משום שאינם חווים תסמינים כלשהם.
תהליך האבחון של חיידק ההליקובקטר
ניתן לאבחן את הימצאותו של חיידק ההליקובקטר בגופם של מטופלים על ידי בדיקה פשוטה למדי ולא פולשנית, הנקראת תבחין נשיפה. חיידק ההליקובקטר, כחלק מפעילותו במערכת העיכול, מייצר גז שנקרא פחמן דו חמצני, ובמהלך בדיקת תבחין הנשיפה משתמשים באיזוטופ רדיואקטיבי של פחמן או של אוריאה. לכן, כאשר המטופל נושף על התבחין, ניתן למדוד את כמות הגז שנפלט יחד עם האוויר שננשף. על פי כמות הגז שננשפת, יכול הרופא להבחין בוודאות האם החיידק מצוי בקיבה או לא. נוסף על תבחין הנשיפה, יש אפשרות לבדוק את הימצאותם של נוגדנים של החיידק בדם על ידי בדיקת גם, אם כי בדיקה זו נחשבת למומלצת פחות משום שנוגדנים כאלה יכולים להופיע בדם גם כאשר הגוף נקי מהחיידק. לפיכך, בדיקת דם נחשבת להרבה פחות מהימנה מבדיקת תבחין נשיפה.
כיצד מטפלים בהליקובקטר פילורי?
מקובל לטפל בהליקובקטר פילורי על ידי נטילת מספר סוגי אנטיביוטיקה בו זמנית. חיידק ההליקובקטר נחשב לחיידק שהצליח לפתח עמידות לאנטיביוטיקה ואם נטפל בו רק על ידי אנטיביוטיקה אחת, הסיכוי שלנו להעלים אותו נמוך יחסית. אולם, באמצעות שילוב של כשלושה סוגי אנטיביוטיקה ניתן להעלות את סיכויי ההצלחה של הטיפול. נוסף על הטיפול האנטיביוטיקה, מומלץ לשלב גם טיפול באמצעות תכשירים נוגדי חומצות. החיידק מתפתח ביעילות רבה יותר כשהוא נמצא בסביבה חומצית, ואילו טיפול בתכשירים נוגדי חומצות עשוי להקשות על החיידק מלהתרבות.
כמו כן, חשוב להקפיד על תזונה. מזון תעשייתי, מעובד, רווי חומרים משמרים ועתיר שומן מסייע לחיידק להתרבות. עדיף לעבור לתזונה "נקייה" יותר, הכוללת אוכל ביתי ומאוזן, בדגש על מזונות עתירים בסיבים תזונתיים ושדלים בנתרן ובסוכרים. במקביל תוכלו להיעזר בטיפולים מתחום הרפואה הטבעית, כמו טיפול בצמחי מרפא. אם אתם סובלים מחיידק ההליקובקטר, חשוב שתתייעצו עם הרופא שלכם על הטיפול המתאים ביותר עבורכם.
סיכום
לסיכום, אין ספק שחיידק ההליקובקטר עלול להשפיע מאוד על איכות חייהם של הסובלים ממנו. כדי להתאים עבורכם את הטיפול הנכון ביותר, כדאי לגשת לבדיקת רופא.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.